Economie

Ook luierfabrikant Ontex maakte gebruik van fiscale deals

door Nick De Backer, Belga

In totaal hebben 36 bedrijven gebruikgemaakt van de Belgische belastingregeling voor overwinst die door de Europese Commissie onwettig is verklaard. Dankzij dat gunstregime bleef in totaal 2 miljard euro winst onbelast. Dat schrijft De Standaard vandaag. De krant kon de hand leggen op de volledige lijst van multinationals die "excess profit rulings" sloten met de overheid.

In de lijst staat alvast één bedrijf uit onze regio. Luierfabrikant Ontex uit Erembodegem deed net als bijvoorbeeld ook AB Inbev, BASF, Proximus-dochter BICS, Ontex, Soudal, Kinepolis en Omega Pharma dankzij de deal extra investeringen in ons land. In de rulings werd telkens een percentage van de winst afgesproken - gaande van 21 tot zelfs 90 procent - dat niet zou worden belast, in totaal dus 2 miljard euro.

De Europese Commissie eist dat België daarvan 700 miljoen euro terugvordert (wat overeenkomt met een tarief van 34 procent vennootschapsbelasting). De cijfers kunnen nog wijzigen. Volgende week starten de onderhandelingen tussen de Belgische overheid en het "recovery team" van de Europese Commissie.