Nieuws

Gentse Reep opnieuw uitgegraven: "Historische fout rechtgezet"

embed

In Gent zijn de werken voor het openleggen van de Reep eindelijk van start gegaan. Door de Reep opnieuw uit te graven worden de Leie en de Nederschelde terug met elkaar verbonden.

In de jaren zestig zijn de Nederschelde aan de Reep en de Leie dichtgegooid om meer parkeerruimte te creëren voor het toenemende autoverkeer. De plannen om de verbinding opnieuw open te leggen dateren al uit de jaren negentig.

"In mijn studententijd was al sprake van het openleggen van de Reep en het terughalen van het water naar de stad", zegt Weyts. "De plannen hebben concreet vorm gekregen in 2002 maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om tot hier te komen. We kunnen eindelijk die historische vergissing van het dichtgooien van de Reep rechtzetten."

De werken zijn gisteren van start gegaan en moeten in het voorjaar van 2018 klaar zijn, zo beloven de stad Gent, watermaatschappij Farys en Waterwegen en Zeekanaal NV.

De kostprijs van de werken bedraagt 3,5 miljoen euro. Waterwegen en Zeekanaal staat in voor 2,5 miljoen euro en de stad Gent en Farys voor elk 500.000 euro.

In bovenstaand filmpje krijg je een simulatie van het eindresultaat te zien. (Bron: YouTube)